Fläk ut kraven för samhället.

Villkorslös kärlek. Detta påhitt. Kärlek utan villkor. Excisterar det påstår ni? Vad är det för slags kärlek? Till sin partner? Till sina barn? Till sina föräldrar och syskon? Villkorslös kärlek. Ett jävla hykleri-uttryck. Som i alla kärleksförhållande vare sig det är för en livskamrat eller familjemedlem eller varför inte ett djur, så byggs det upp av vissa krav. Krav på ärlighet och respekt exempelvis. Hamnade nyligen i en diskussion om detta ämne. Om huruvida man stänger in sin partner med massa krav. "Var inte otrogen" "Fläk inte ut dig inför andra" "Flörta inte" osv osv. Att man kväver partnern. All kärlek handlar dock enligt mig om att inte vilja någon annan något illa. Att alltid vilja det bästa. Så även sig själv. "Var inte otrogen för det skulle såra mig och jag skulle inte kunna lita på dig". Villkorslös kärlek ja. Detta påhitt. "Men vi älskar varann villkorslöst. Vi fungerar precis på samma sätt." Säger flickan som "villkorslöst" älskar en kille och vise versa men samtidigt är med andra. För det är okej för båda partner. För båda fungerar på samma sätt och inte blir sårade av det. "Vi ställer inga som helst krav på varann". Förutom det enda lilla kravet att ni båda ska fungera likadant. För jag ställde frågan hur hon skulle reagera om pojken i fråga någon gång stadgar sig, skaffar flickvän och kanske tom familj. Det skulle såra henne. Så allt var villkorslöst sålänge båda fungerade och betedde sig likadant. Är det då villkorslös kärlek? När det även där finns krav?
Kärlek är för mig alltid fylld av villkor och krav. Det går inte älska någon villkorslöst. Inte ens familjen. För kärleken till dem försvinner den med om man inte blir behandlad med respekt. Visst man kan påstå att villkorslös kärlek är när man älskar personen i sig och inte handlingarna. Men personers handlingar är även deras personlighet och därmed även personen i sig.


Varför leva ett liv som man inte vill leva? Det är ju knappast enklare. Följderna av det är långt mer invecklade.


Och btw, polygami fungerar endast i relation med polygami. En sluten cirkel med individer som håller sig till varann. Ett slags mångmonogamt förhållande. För går polygamin utanför dess cirkel slutar polygamin att excisterar och blir slampighet och lösaktighet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0